Fidye yazılımı her ay 10 terabayttan fazla veri çalıyor
Jeopolitik değişimlerin siber güvenlik eğilimleri üzerindeki etkisi, Avrupa Birliği Siber Güvenlik Ajansı (ENISA) tarafından hazırlanan bir raporda doğrulandı. 2022 yılında siber güvenlik tehdit ortamındaki trendleri değişken jeopolitiğin belirlediğine dikkat çekilen raporda, fidye yazılımların her ay 10 terabayt verinin çalınmasına neden olduğu da vurgulandı.
Avrupa’da savaşın yaşandığı 2022’de küresel gerilimler, dış politika değişiklikleri ve uluslararası ilişkiler siber güvenlik trendlerine yön verdi. Avrupa Birliği Siber Güvenlik Ajansı ENISA tarafından yayınlanan raporda, jeopolitik değişimlerin siber savaşı da beraberinde getirdiğine dikkat çekilirken, fidye yazılımların her ay 10 terabaytlık bilginin çalınmasına neden olduğu belirtildi. Fidye saldırılarının en değerli tehdit unsurlarından biri olmaya devam ettiğinin vurgulandığı rapora göre, Temmuz 2021 ile Temmuz 2022 arasında tehdit aktörleri arasında devlet destekli siber hatalar ve bilgisayar korsanları ön plana çıktı.
Dünya standartlarında DNS güvenlik çözümleri sunan DNSSense’in (eski adıyla Roksi) Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan satış başkanı Hüseyin Erdal, değişen tehdit ekosistemi ve DNSSense’in 2023 hedeflerine ilişkin görüşlerini paylaştı.
Günümüzde savaşın sadece sahada ya da ekonomik ve siyasi ilişkilerde görülmediğine işaret eden Erdal, “Örneğin geçen yıl şubat ayında ünlü hacker topluluğu Anonymous, Rusya’ya karşı siber savaş ilan etti. Hükümet temelli veya bağımsız hacker. kümeler ülkeler arasında çıkarlarına dayalı sistematik saldırılar düzenleyebilir.” dedi.
BDT ÜLKELERİNDE DNS GÜVENLİK YATIRIMLARI HIZ KAZANACAK
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin güncel verilerle yayınladığı Küresel Siber Güvenlik Endeksi’nde Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS – CIS) arasında toplam puan bazında ilk 20 ülke arasında yalnızca Rusya’nın yer aldığı görüldü. Bu sıralamada Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın “gelişmekte olan ülkeler” arasında yer aldığını vurgulayan Hüseyin Erdal, “Hükümetlerin küresel gelişmelere yönelik tutumları işletmelerin faaliyetlerini doğrudan etkileyebiliyor. Bahsettiğim ülkelerde küreselleşme kavramının yeniden çizilmesi, başta DNS güvenliği olmak üzere siber güvenlik yatırımlarının hız kazanacağını düşünüyoruz” dedi.
KÜRESEL BİLİNÇLENMEYE KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ
Daha çok coğrafyada, daha çok işletmeye DNS güvenliği alanında çözümler sunmaya odaklandıklarını söyleyen Hüseyin Erdal, değerlendirmelerini şu ifadelerle tamamladı:
“DNS güvenliği konusunda uzmanlaşmış şirketimiz için 2023 yılının önemli konularından biri, güçlü teknoloji sağlayıcılarla birlikte kuracağımız partner ağı olacaktır. DNSSense’in uçtan uca entegrasyonunu dahil ederek bu konuda küresel bilince katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” Bizimle benzer vizyonları paylaşan sağlayıcıların ürün portföylerinde uç DNS güvenlik çözümleri.
DNSSense’in (eski adıyla Roksit) Türkiye’nin yanı sıra BDT ülkelerini de öncelikli pazarlarımız arasında gördüğüne değinen Erdal, “Odaklandığımız ülkeler arasında Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve diğer BDT ülkeleri öne çıkıyor. 2022’nin ikinci yarısında hız kazandık. Bu yöndeki yatırımlarımızı ve BDT’yi “Bölgedeki her ülke için uzman istihdamı gerçekleştirdik. Türkiye ekibi hariç CIS ekibimizi bu yıl sonuna kadar 20 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz. Öte yandan Suudi Arabistan’da yerel bir veri merkezi kurarak ülke mevzuatına tam uyumlu hale getirdik. Afrika ve Orta Doğu operasyonlarımızı da büyütüyoruz.” .